1. Rengasmerkinnät

Miten rengasmerkintöjä luetaan

Ennen kuin vaihdat renkaat, on aina hyvä tietää niistä vähän enemmän. Tarkastele renkaasi yhtä sivua. Siellä on kaksi koodia, jotka näyttävät minkä tyyppistä rengasta ajoneuvosi käyttää. Jos et ole varma, voimme aina tarkistaa renkaiden yhteensopivuuden autosi käyttöoppaasta. 

Pakollinen osa

Ensimmäinen merkintä

Ensimmäinen koodi ilmaisee renkaiden koon ja ominaisuudet. Toinen koodi vahvistaa, että rengas on eurooppalaisten turvastandardien mukainen. Kirjain "E" tai "e" vahvistaa, että renkaat ovat eurooppalaisten standardien vaatimusten mukaiset.

 1. Leveys (205)
  Numero 205 on leveys millimetreissä. Tämä numero on standardirenkaille 125 ja 335 millimetrin välillä.
 2. Korkeus (45)
  45 on korkeus, joka ilmaistaan leveyden prosenttilukuna. Esimerkiksi korkeus on 65(= 65 %) 195 mm:n kokonaisleveydestä, eli 126,75 mm.

 3. Kirjain "R" tarkoittaa radiaalia, renkaan tyyppiä. Kaikki renkaat ovat radiaalirakenteisia, joten tämä on valinnainen merkintä.
 4. Halkaisija (17)
  17 on vanteen sisäreunan halkaisija. Se ilmaistaan aina tuumissa. Numero vaihtelee 10 ja 12 tuuman välillä. Tämä tärkeä tekijä pitää ottaa huomioon ennen renkaiden vaihtoa.

Valinnainen osa

Toinen merkintä

 1. Kantavuusindeksi (99)
  99 on indeksi, joka ilmaisee renkaan enimmäishyötykuorman nopeussymbolilla kuvatulla nopeudella (99 = 615 kg).
 2. Nopeussymboli (W)
  Viimeinen kirjain ilmaisee renkaan ajettavan enimmäisnopeuden täydellä kuormalla. W:n enimmäisnopeus on 270 km/h. Yleensä tämä symboli on suurempi kuin ajoneuvon enimmäisnopeus. Tämä ei kuitenkaan aina päde talvirenkaille eikä kaikissa maissa. On tärkeää olla valitsematta asennettavia renkaita alemmalla nopeussymbolilla tai kantavuusindeksillä kuin edellä ilmaistut (katso yllä). Kaikki renkaiden vaihtoon liittyvät oikeat tiedot löytyvät kunkin ajoneuvon teknisestä tietolehtisestä ja käyttöoppaasta

Sinua saattaa myös kiinnostaa Miten rengas valitaan