63+ ammattimaista toimipistettä yli 1800 toimipistettä Euroopassa

27 vuoden kokemus renkaista ja autohuollosta

Googlen yleisarvosana 4.5 yli 128 560 arvostelusta


Hakusymboli

Renkaiden hoito

Huoltamalla renkaitasi varmistat niille pitkän käyttöIän

 

Renkailla on liikenneturvallisuuden kannalta elintärkeä tehtävä. Kaikki renkaat vanhenevat ja kuluvat, mutta oikealla käsittelyllä varmistat niille pitkän käyttöiän. Oikealla huollolla ja ajotavalla pääset pitkälle.

Miten first stop voi auttaa minua huoltamaan renkaitani?

Renkaan kulutuspinta

Renkaan kulutuspinta: vaihda renkaat

 

Renkaan kulutuspintakuviossa on merkintä, joka osoittaa, milloin rengas on kulunut lain vaatimaan vähimmäisurasyvyyteen (kesärenkailla 1,6 mm, talvirenkailla 3,0 mm). Uusien renkaiden asentamista kannattaa kuitenkin harkita heti, kun urasyvyys laskee alle 4 mm, jotta ajaminen märällä kelillä olisi turvallista. Talvirenkailla vastaava syvyys on 6 mm.

 

Jätä renkaiden asennus aina First Stop -asiantuntijan tehtäväksi. Väärä asennus voi johtaa rengasrikkoon, heikentää käsiteltävyyttä ja nopeuttaa kulutuspinnan kulumista.

 

First Stop -asiantuntijat neuvovat, millaiset renkaat sopivat autoosi parhaiten. Älä koskaan käytä sekarengastusta.

Renkaiden akselipaikan vaihto

 

Jotta kulutuspinta kuluisi tasaisesti, renkaat on hyvä vaihtaa akselipaikasta toiseen 10 000–15 000 kilometrin välein, vaikka kulumisen merkkejä ei näkyisikään. Renkaat tulee vaihtaa ristiin. Tämä koskee kaikkia etu- tai takavetoisia ajoneuvoja.

 

Ajoneuvoissa, joissa on jatkuva tai kytkettävä neliveto, kannattaa käyttää neljän renkaan ristiinvaihtoa.

 

Jos renkaissa on määrätty pyörimissuunta, ne tulee aina vaihtaa edestä taakse siten, että pyörimissuunta ei muutu.

Renkaiden kääntäminen
Pyörän ja renkaan tasapainottaminen

Pyörien ja renkaiden tasapainotus

 

Liiallinen tärinä saa renkaat kulumaan epätasaisesti. First Stop voi estää tämän tasapainottamalla pyörät. Pyörät tulee tasapainottaa aina uusien renkaiden asennuksen yhteydessä tai aina sen jälkeen, kun rengas on irrotettu vanteelta.

Renkaan korjaus

 

Joskus renkaan voi korjata, eli aina ei tarvitse hankkia uusia renkaita. Toisinaan renkaassa voi näkyä vain vähäisiä vaurioita, mutta sen sisäiset rakenteet ovat silti saattaneet vaurioitua pahoin. First Stop -asiantuntijat auttavat löytämään parhaan ja turvallisimman ratkaisun.

Renkaiden korjaus

Mitä voin itse tehdä?

Renkaiden korjaus

Älä käytä vanhoja renkaita

 

Vanhojen renkaiden kulutuspinnan urissa tai kyljissä voi olla ilmakehän tai muista lähteistä peräisin olevan otsonin aiheuttamia säröjä tai murtumia. Yli kuusi vuotta vanhojen renkaiden asentamista ei suositella, ja jos renkaat ovat yli 10 vuotta vanhat, kannattaa kysyä neuvoa rengasasiantuntijalta. Renkaan iän näet renkaan sivussa olevasta DOT-merkinnästä. Esimerkiksi numero 1117 tarkoittaa, että rengas on valmistettu viikolla 11 vuonna 2017.

Tarkista renkaat ja rengaspaineet kuukausittain

 

Pyri tarkastamaan renkaat säännöllisesti, vaikka se ei olekaan ihan helppoa. Jos huomaat viiltoja, murtumia tai kylkipullistumia, kannattaa kysyä lisäohjeita First Stop -asiantuntijalta.

 

Oikea rengaspaine ehkäisee renkaan kulumista ja auttaa säästämään polttoainetta. Tarkista rengaspaineet 3–4 viikon välein kylmistä renkaista ja vertaa lukemaa autollesi suositeltuihin arvoihin. Muista säätää paineet kuljettaessasi raskaita kuormia. Lue lisää rengaspaineista Rengasoppaamme ”Rengaspaine” -osiosta.

Tarkista renkaat ja rengaspaineet
 auto märällä tiellä

Kiinnitä huomiota ajotapaasi

 

Äkilliset jarrutukset ja voimakkaat kiihdytykset kuluttavat renkaita nopeammin kuin tasainen ajotapa. Ole varovainen pysäköidessäsi autoa, niin vältyt renkaiden kylkien vaurioitumiselta kadun reunakiveykseen. Ajamalla taloudellisesti ja pysäköimällä autosi oikein varmistat, että renkaasi kestävät pitempään.

Valitse ajoneuvollesi oikeantyyppinen rengas

 

Oikean renkaan valinta riippuu mm. ajoneuvon tyypistä, ajotavastasi sekä siitä, missä, milloin ja millaisissa olosuhteissa pääasiassa ajat. Myös kaikki automallit ovat erilaisia. Auton kantavuus, maksiminopeus ja muut ominaisuudet määrittelevät, millaiset renkaat autoon sopivat. Voit tarkistaa asian autosi käsikirjasta. Valitse aina autoosi sopiva rengaskoko ja nopeusluokka.

 

First Stop -myyjäsi auttaa sinua mielellään rengasvalinnoissasi. Lisää tietoa rengasvalinnasta löydät myös Rengasoppaamme ”Miten valitsen oikean renkaan” -osiosta.

renkaiden säilytys
Topi, on työskennellyt First Stopissa 8 vuotta.

Haluatko oppia lisää? Palaa kaikkiin rengasvinkkeihin